De geschiedenis van de locatie van Haarlem Buiten gaat lang terug. Al vanaf de 11de eeuw was er activiteit. Uit het veengebied aan de Oostkant van het Spaarne werd veel veen ontgonnen. De huidige sloten in het landschap komen uit die tijd. Ze zijn gegraven als afwateringssloten. De Schalkwijkerweg is aangelegd op enige afstand van de rivier het Spaarne. Aan weerszijden van de weg kwamen boerderijen.
Waar nu de Ringvaart ligt, lag ooit de oever van het Haarlemmermeer. Tussen 1849 en 1852 werd het meer drooggemalen en ontstond de Haarlemmermeerpolder. Het gemaal De Cruquius (aan de overkant van de Ringvaart) is één van de drie stoomgemalen die zijn gebouwd om het meer droog te leggen.
Kaart uit 1830. De locatie is na de veenontginning en de aanleg van de ringdijk om het Haarlemmermeer onderdeel van de polder geworden.
Tjaden
Tientallen jaren was het bedrijf Tjaden gevestigd op Zuid Schalkwijkerweg 58. Dit bedrijf is gespecialiseerd in grondboringen. Sinds de verhuizing in 2006 staan de panden leeg en raken zij in verval.
Ook de bodem verdient aandacht. In de loop van de geschiedenis is het terrein vervuild geraakt. Voordat er woningen kunnen worden gebouwd moet de grond worden gesaneerd. Daarna is het terrein klaar voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis.